Motivoiva marraskuu

MITEN KOET MOTIVAATIOSI LIIKKUMISEEN? Kuka motivaatiosi määrittää?

Motivaatiosta puhutaan paljon,varsinkin nyt kun on pimeää, ei huvita ja tuntuu , että  aina vaan väsyttää.

Jokainen on varmasti joskus törmännyt käsitteisiin  sisäisestä ja ulkoisesta  motivaatiosta, jossa sisäisellä motivaatiolla tarkoitetaan, että tulet esimerkiksi kuntosalille parantaaksesi omaa kuntoasi. Ulkoista  motivaatiota edustaa vaikkapa kaverin kanssa lyöty veto, kumpi tiputtaa ensimmäisenä 10kg.
Yleensä ulkoisen motivaation kautta voidaan saada aikaiseksi tuloksia, mutta pidempiaikainen kehitys vaatii kaverikseen myös sisäistä motivaatiota (ajattele vaikka kun 10kg painonpudotus on saavutettu, mitä sitten tehdään?).

Haluaisinkin tässä kirjoituksessa  kertoa hieman lisää sisäinen motivaation kehittymisestä ja kuinka minä valmentaja voin siihen vaikuttaa?

Sisäiseen motivaatioon vaikuttavia tekijöitä ovat koettu pätevyys, sosiaalinen yhteenkuuluvuus ja autonomia. Koetulla pätevyydellä tarkoitetaan sitä, kuinka oppija uskoo suoriutuvansa annetusta tehtävästä, tästä hyvänä esimerkkinä on se, että jos harjoitusohjelmani asiakkailleni  ovat jatkuvasti liian vaikeita tai raskaita eikä hän selviydy edes alkuverryttelystä- > saadaanko silloin asiakkaan motivaatiota lisättyä?
Sosiaalinen yhteenkuuluvuus taas kertoo siitä, miten asiakas kokee olevansa osa ryhmää, voiko hän samaistua muihin tai auttaa muita suorituksissa. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat pari- ja pienryhmäharjoitukset, jossa haluan yleensä että parin/ryhmän lähtökohdat olisivat suunnilleen samantasoisia, jotta sosiaalista yhteenkuuluvuutta voitaisiin kokea.

Autonomian käsitteen avaan siten, että asiakkaalla on mahdollisuus tehdä päätöksiä millaiseen toimintaan osallistuu tai kuinka hän voisi olla mukana sen suunnittelussa. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii se, kuinka tärkeää asiakasta olisi osallistaa oman liikuntasuunnitelman, ruokavalio-ohjeistuksen tai kuntosaliohjelman teon yhteydessä, sillä kun  asiakas tuntee pystyvänsä vaikuttamaan ohjelmaan, ”ruokimme” lisää hänen sisäistä motivaatiotaan.

Yksipuolinen valmentaminen ja asiakkaan ajatusten ja osallistamisen laiminlyönti ei ole nykypäivän valmennusta minun mielestäni.

Herättääkö ajatukset sinussa mitään kommenttia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ratkaise laskutehtävä vielä ennen kommentin lähettämistä *