Varusteista voimaa

Lisää mukavuutta harjoitteluun tuo oikeanlainen treenivarustus niin salilla kuin juoksulenkilläkin. Vaatetuksen ja kenkien merkitystä ei kannattaisi väheksyä sillä varsinkin huonot kengät saattavat jopa estää hyvin alkaneen kuntoiluinnostuksen.

Salivarustus

Kuntosalilla vaatetuksella on vaikutus harjoitteluun ja sen mukavuuteen. Hikoilun vuoksi tekniset vaatteet ovat huomattavasti tarkoituksenmukaisempia, kuin puuvillaiset tuotteet. Myös sukkien osalta suosittelen teknisiä ja hengittäviä sukkia.

Itse tykkään käyttää vielä teknisen t-paidan alla ”kompressio paitaa” (tiukka aluspaita), jonka ideana on se että yläkroppa pysyy koko treenin ajan lämpimänä ja vältyttäisiin hiertymiltä.

Yksi merkittävimmistä asioista ovat kengät. Kenkien osalta vaikuttaa paljon se, minkä tyyppistä treeniä teet ja kuinka monta kertaa viikossa. Jos käyt salilla 1-2 kertaa viikossa, aerobisia laitteita ja kuntosalilaitteita  käyttäen, niin sinulle riittää ns. alkaen malli mitä kaupasta löytyy tai se sama sisäpelikenkä mitä käytät muihinkin sisäpeleihin.

Salikertojen lisääntyessä tulee kiinnittää enemmän huomiota kenkiin ja niiden ominaisuuksiin. Jos teet esim. kyykkyä tai jalkaprässiä suuremmilla painoilla niin painonnostoon tarkoitetut erikoiskengät olisivat silloin paras vaihtoehto. Jos taas alkulämmön otat aina juoksumatolla juosten, niin kengästä tulisi löytyä myös juoksuun soveltuvuutta (mm. rullaavuutta, tukevuutta, vaimennusta). Kenkien osalta tärkein asia kuitenkin on se, miten kenkä istuu jalkaasi ja miltä se tuntuu. Omien kokemuksien sekä asiantuntevien myyjien ansiosta löydät oikeanlaiset treenivarusteet juuri sinulle.

 

Juoksulenkille kesät talvet

Juoksu tai hölkkä on siitä mukavaa, että saat pienessäkin ajassa tehokkaan treenin vaikka olisit työreissulla vieraalla paikkakunnalla, sillä varusteet eivät vie hirveästi tilaa matkakassistasi. Juoksussakin varusteilla on kuitenkin merkitystä harjoittelun mukavuuteen ja vaatteiden osalta tärkeää on hengittävyys ja keveys. Useasti ihmiset laittavat liikaa vaatteita lenkille lähdettäessä. Lenkin alkupuolella saisi olla jopa pieni vilu, niin silloin vaatetus on yleensä sopiva.

Kengissä tärkeintä on istuvuus omaan jalkaasi, vaikka sinun kaverisi joka juoksee 200 km/ kk käyttää aina Asics –merkin kenkiä, ei tarkoita sitä että se sopisi sinun jalkaasi ja olisi paras vaihtoehto kaikille. Muita tärkeitä tekijöitä kengän valinnassa on vaimennus, tuki/ tuettomuus sekä oikea koko. Kenkien osalta kannattaa muistaa että niiden käyttöikä on n. 600 km/ pari ja sen jälkeen niillä ei kannata muuta kuin leikata ruohoa, sillä vaimennus ja tuki heikkenevät merkittävästi jolloin mahdollisten erilaisten vammojen (jalkapohjat, polvet, selkä) riski kasvaa huomattavasti.

Itse juoksen n. 100 km/kk ja käytän kolmelle eri alustalle tehtyjä kenkiä. Asfaltilla tai muulla kovalla alustalla tulee juostua selkeästi eniten, joten niitä kenkiä menee kaksi paria vuoteen (Nike Vomero). Maastojuoksukenkiä käytän pururadoilla, poluilla tai selkeästi pehmeämmillä alustoilla sillä kyseisissä kengissä on selkeästi pitävämpi ja tukevampi pohja sekä usein myös päällinen kestävämpää materiaalia. Omaan jalkaani sopii Salomonin maastoon suunnattu juoksukenkä ilman vedenpitävää kalvoa.

Jos käytät juoksussa vedenpitäviä kenkiä, niin kannattaa käyttää myös vedenpitäviä säärystimiä jotta vesi ei pääse kengän sisään. Talvella suosin IceBugin nastakenkiä niiden pito-ominaisuuksien vuoksi ja talvijuoksukengissä vedenpitävä tai -hylkivä kalvo taasen on mielestäni hyvä ratkaisu jo kylmemmän ilmavirrankin vuoksi.

Talvijuoksu ilman nastoja kasvattaa riskiä nilkan, polven tai selän vammoille. Ja mikä sen mukavampaa talvella on juostessa kun pystyy luottamaan kengän pitoon myös peilijäällä?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ratkaise laskutehtävä vielä ennen kommentin lähettämistä *