Kumpi olisi parempi- kuntosalilaitteet vai ns. vapaat painot?

Kumpi olisi parempi- kuntosalilaitteet vai ns. vapaat painot?

Moikka,

Keskustelin tiiviisti tällä viikolla asiakkaani kanssa siitä, että olisiko parempi että hänen harjoitusohjelmassaan olisi pelkästään kuntosalilaitteilla tehtäviä liikkeitä, kuten esimerkiksi reiden ojennusta istuen sekä rintalihaksille penkkipunnerrusta  laitteessa, jossa selkä on tuettuna penkkiin. Asiakas ihmetteli asiaa, sillä hänen  ystävänsäkin kuntoilee kuntosalilla ja hän suosi voimakkaasti liikkeitä, jotka tehtäisiin kuntosalilaitteilla.

Ajattelinkin kertoa teille, mikä minun mielestäni olisi paras vaihtoehto. Kaikki alkaa taas siitä, että tutustun asiakkaaseen etukäteen alkukyselyn merkeissä, jolloin minulla on jo perustiedot hänestä vaikka ei olla vielä mahdollisesti nähty kertaakaan. Tällä tavoin saan tietooni mm. mahdolliset loukkaantumiset ja sairaudet jo etukäteen.

Kuntosali

Suosin itse vapaita painoja, sekä omassa treeneissä, että asiakkaan kanssa jumpatessamme. Mitä siis ovat ”vapaat painot”? Vapaat painot ovat niitä harjoitteita, joissa liike tehdään erilaisilla tangoilla tai vaikkapa kahvakuulilla. Perinteisimpiä ja tehokkaimpia liikkeitä ovat mm. erilaiset kyykyt, maastavedot ja kulmasoudut.

Miksi valita vapaat painot asiakkaalle?

 • vapailla painoilla koko vartalo pääsee työskentelemään yhteistyössä
 • tasapaino kehittyy, joka on esimeriksi vanhemmalla väestöllä erittäin tärkeää
 • Keskivartalon rooli korostuu
 • Turvallisuus, olen vahvasti sitä mieltä että vapailla painoilla harjoittelu on turvallista, vaikkakin se voi vaatia harjoituspainojen puolittamista entiseen sekä ainakin hetkeksi oman valmentajan palkkaamista tekniikoiden oppimiseksi.
 • Urheilijoiden ja aktiivikuntoilijoiden ”päälaji” on useimmiten sellainen jossa juostaan, hypätään, luistellaan tai lyödään jolloin liikkeen lajinomaisuus on tärkeää. Harvemmissa lajeissa istutaan.

( Harjoittelin itse vähän lenkin päätteeksi tempausta, joka on mielestäni äärimmäisen hyvä liike koko keholle.)

Miksi sitten joissakin tapauksissa kuntosalilaitteet voivat olla parempia?

  • Kehonmuokkaus lajeihin tähtäävillä urheilijoilla  tai  myös aktiivisella kuntoliikkujilla,  joilla on perusteltua saada jokin lihasryhmä väsytettyä loppuun ilman,  että loukkaantumisriski kasvaa väsyneenä liian suureksi.
  • Kuntoilet itsenäisesti ja tekniikkasi ovat epävarmat.  Tällöin  turvallisempi vaihtoehto on aloittaa koneilla. Ei ole tarkoitus aiheuttaa loukkaantumisia.
  • Olet kuntoutumassa esimerkiksi polvileikkauksesta ja tarvitset etureisien vahvistamista, mutta et mahdollisesti pysty vielä koukistamaan polvea kovinkaan merkittävästi.

Tiivistettynä loppuun sanoisin että, molemmille on aikansa ja paikkansa kunhan asiakkaan tarpeet ja tavoitteet otetaan huomioon.

Hyvää ja liikunnallista viikonloppua.

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ratkaise laskutehtävä vielä ennen kommentin lähettämistä *