Kuinka toteutan loppuverryttelyn?

Kuinka toteutan loppuverryttelyn?

Entäs sitten loppuverryttely?

Olemme aika monesti neuvoneet, että kuntosaliharjoittelun tai minkä tahansa liikunnan aluksi pitäisi lämmitellä.

Lämmittelyn kolme tehtävää  olivat:
1. kehon lämpötilan nosto
2. Dynaamisten venytysten avulla kehon valmistaminen treeniin.
3. Lähestymissarjat kohti suoritusta.

Tänään pohdimme loppuverryttelyn merkitystä.  Pelkkä palautusjuoma oli ole riittävä loppuverryttely.

Lähesty asiaa päinvastaisella ajatuksella kuin teit alkuverryttelyn. Jos alkuveryttelyssä nostimme asteittain kehon lämpötilaa, pitäisi se loppuverryttelyssä saada laskusuuntaan. Eli jos olet tehnyt vaikkapa kovan jalkatreenin ja jalat ovat täynnä maitohappoa niin aloita loppuverryttely esimerkiksi polkemalla kuntopyörää siten, että aluksi poljet reippaalla tahdilla yrittäen saada maitohappoja kropasta liikkeelle koko ajan tempoa laskien. Jos taas olet tehnyt vaikka interval- tyylisen harjoituksen juosten, jatka loppuverryttelyn aluksi juoksua hieman vauhdikkaammin  ja pudota vauhtia asteittain.

Entäpäs sitten ne venyttelyt?

Pitkien venytysten sijasta dynaamiset venytysliikkeet ( eli samat joka teit alkuverryttelyssä) ovat huomattavasti parempi vaihtoehto kuin staattiset venyttelyt. Äärimmilleen rääkättyä lihasta ei ole kovin järkevää eikä edes hyödyllistä venyttää.  Sen sijaan dynaamiset venytykset, jossa venytykseen ei jäädä pitkäksi aikaa vaan eikäänkuin tehdään liike pumppaavasti ovat omiaan tehostamaan palautusmista liikuntasuorituksen jälkeen.

Näin saat myös lisättyä  huoltavaa harjoittelua kroppaasi ilman, että sitä tarvitsee joka viikko välttämättä olla erikseen merkattu harjoitusohjelmaasi.

Tässä videolla sinulle kertauksena muutamia hyviä dynaamisia venytyksiä.

Tässä linkki dynaamisiin venyttelyihin by: Piia

Lopuksi tarvitaan toki myös laadukasta ruokaa ja ehkä palautusjuoma

Kun olet tehnyt loppuverryttelyn niin tämän jälkeen menet kotiin ja siellä nautit terveellisen, kasviksia, proteiinia ja hiilihydraatteja sisältävän lämpimän aterian.

Palautusjuoman tarvetta en välttämättä näkisi tarpeelliseksi kuin poikkeustapauksissa, ennen tätä huolehtisin muista toimenpiteistä kuten yllä on kerrottu.

Jos tavoitteesi on lihasmassan kasvatus tai olet lähes ammattiurheilija saattaa riittävän määrän syöminen olla haastavaa niin näissä tapauksissa palautusjuoma voisi olla paikallaan.

Mukavaa helmikuun alkua teille kaikille!

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ratkaise laskutehtävä vielä ennen kommentin lähettämistä *