” Ei saa juosta” ” Ei kannata tehdä painonnostoliikkeitä” ” Ei saa tehdä sitä eikä tätä” ” Et kai sinä enää pyöräile?” – Kuulostavatko nämä tutulle kun puhutaan raskausajan liikunnasta? Ainakin minulle nämä lauseet tulivat ajoittain jopa ehkä ärsyttävän tutuiksi raskauteni aikana. Minulle liikunta on ennen kaikkea tapa purkaa energiaa, saavuttaa hyvä olo ja myös käsitellä niin positiivisia sekä negatiivisia asioita elämässä.

Monet ovat kyselleet mitkä asiat ovat raskaudessa pelottaneet tai jännittäneet? Suurin pelkoni oli, että mitä minulle tapahtuu jos en pääsekään liikkumaan raskauden aikana jostain syystä? Nimittäin, jos se olisi ollut lapsen kannalta välttämätöntä lopettaa liikunta vaikkapa ennenaikaisen synnyttämisen pelossa olisin tietenkin lopettanut liikunnan. Onneksi näin ei kuitenkaan käynyt ja viimeisen kuntosaliharjoituksen ja noin 4km juoksulenkin tein siis synnyttämistä edeltävänä päivänä.

Mökkeilemään pääsimme ensimmäistä kertaa vauvan ollessa 4vrk ikäinen.

Liikunnan vaikutusta sikiön kehitykseen tunnetaan vielä varsin vähän, mutta on todettu, että liikunta ei lisää riskiä ennenaikaiseen synnytykseen ( Lähde: Suomalainen lääkäriseura Duodecim. Käypähoito suositus. 2018).

Ongelmana lieneekin se, mikä kenellekin on paljon liikuntaa? Raskaana oleville kuten muillekin suomalaisille suositellaan kestävyysliikuntaa 2h30min kohtalaisesti tai 1h15min rasittavasti sekä lihaskuntoa- ja liikehallintaa kehittävää harjoittelua kaksi kertaa viikossa( Lähde: UKK-Instituutti. Terveysliikuntasuositukset 2020). Omat liikuntamäärät ovat vähintään kolminkertaiset suosituksiin nähden. Tämän vuoksi on mielestäni turhaa verrata minun ja vaikkapa liikunnan vasta-alkajan raskaudenaikaisia liikuntamääriä toisiinsa. Tämä on ehkä myös tervedenhuollon haaste sillä ohjeet ovat hyvin yleispätevät mitä neuvolasta ja synnytyslaitokselta sain. ”Muistahan aloittaa maltilla ja kevyesti”. Jos minä aloitan kevyesti vaikka 60kg maastavetosarjoilla niin minulle se on kevyt, mutta toiselle se voi olla maksimipaino. Sama asia on melkein missä tahansa ohjeissa joita ihmisille annetaan- jos se koskee satoja tai tuhansia ihmisä samaan aikaan. Tarkkoja ohjeita on tällöin mahdotonta antaa.

Raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen olen kiinnittänyt entistä enemmän huomioita kehon vetävien lihasryhmien vahvistamiseen soutujen ja vetoliikkeiden osalta sekä liikkuvuuden ylläpitoon erityisesti rintarangan, etuolkapäiden sekä lonkkien osalta, jotta ryhtini ei lähtisi kumartumaan eteenpäin sillä monet tämän hetkisen arjen askareistani tapahtuvat kehon etupuolella, imetyksestä vaipan vaihtoon.

Synnytys

Epäilen, että monet naiset ovat kuulleet kauhukertomuksia kuinka synnytys kestää monta päivää ja sattuu sinne ja tänne. Itsekin toki näitä tarinoita sain kuullakseni. Totta kai supisteluvaiheessa myös itse tunsin kipua muutaman tunnin ajan mutta olin silti varautunut pahempaan. Itse synnytys oli ohi reilussa tunnissa. Ponnistusvaiheessa sain myös puudutusta joka toki auttoi merkittävästi kokemaani kipuun. Taktiikkani koko raskauden ajan oli olla lukematta liikaa mielipidekirjoituksia liittyen synnytykseen ja koska meidän perhevalmennus peruttiin kokonaan koronan vuoksi, kaikki tieto mitä synnytykseen otin vastaan tuli joko neuvolasta tai äityispoliklikan työntekijöiltä. En siis harrastanut ”googlettamista” lainkaan.

Olenkin tyytyväinen päätökseeni sillä en ollut ylivalmistautunut vaan luotin terveydenhuoltoon sillä he kyllä osaavat asiansa ja minä keskityn kuuntelemaan heidän ohjeita. Synnytys myös eteni niin nopeasti, että en ehtinyt juurikaan pohtimaan muuta, että kohta lapsi syntyy. Lisäksi jännitystä aiheutti ehtiikö Matti paikalle, mutta lopulta kaikki asianosaiset olivat koolla:).

Raskauden aikaisista kiloista 6kg jäi synnytyslaitokselle ja loput karisivat ensimmäisen viikon aikana synnytyksestä.

Liikunta synnytyksen jälkeen

Kotiuduttuani sairaalasta lauantaina, teimme jo sunnuntaina koko perheen voimin 1,5h kävelylenkin ja tästä olem pikkuhiljaa lisännyt sekä liikunnan määrää, että intensiteettiä. Parasta liikunnassa on tunne kun keuhkot saavat jälleen happea eikä lenkkireittejä tarvitse miettiä sen mukaan missä on lähin wc:). Joka ilta teen edelleen 10-15min liikkuvuusharjoituksia sekä keskivartalon ja lantionpohjan tukiharjoituksia. Voit käydä katsomassa liikkuvuusharjoittelusta esimerkin Youtube kanavaltani Valmennus&Hyvinvointi Kotikumpu tai instagramista @hyvinvointikotikumpu. Videoon pääset myös suoraan tästä.

Kaiken kaikkiaan täällä siis kaikki hyvin. Oikein mukavaa elokuun alkua teille kaikile. Valmennuspalveuistani voit lukea lisää näiltä sivuilta. Syksyn aikana uusia asiakkaita mahtuu mukaan todennäköisesti muutamia, joten tutustu Kainuussa tapahtuviin valmennuspalveluihini tästä sekä ympäri Suomen tarjoamiin ravintovalmennuksiini tästä. Juuri ennen lapsen syntymää suoritin Itä-Suomen avoimen yliopiston kautta ravitsemustieteiden perusopinnot joten uskon voivani olla avuksi entistä paremmin myös tällä osa-alueella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ratkaise laskutehtävä vielä ennen kommentin lähettämistä *