Fustra-harjoittelun myyttejä

Tervehdys,

Olen miettinyt tämän päivityksen julkaisemista jo pitkään mutta jotenkin ohjaustyö  on vienyt mennessään niin kirjoittaminen on jäänyt vähän kakkossijalle.

”Pelkkää kepin heiluttelua” ; ”Jos luvataan että sopii kaikille niin ei voi sopia kellekään” ; ” Fustra-harjoittelu on todella vaikeaa” ; ” Mitä eroa on Fustra-harjoittelulla ja normaalilla Personal-Trainingilla” sekä ”onko tämä ainoa ja oikea tapa harjoitella”?

Kirjoitinkin aikaisemmin ”mitä on Fustra-harjoittelu”? Tästä voit käydä lukemassa aikaisemman kirjoitukseni, joten ei jauheta sitä sen enempää. (http://www.piiakotikumpu.fi/harjoittelu/mita-on-fustra-ja-kenelle-se-sopii/).

Otetaan mieluummin kiinni väittämiin, joita esitin kirjoitukseni alussa. Fustra-yksilövalmennuksessa kaiken perusta on oikea asento harjoitellessa. Hartiat alhaalla, vatsa tiukkana,lantio liikkeen alla, polvet ja varpaat samaan suuntaan sekä oikeanlainen hengitystekniikka.

IMG_1258

Ohjataan oikea selän asento asiakkaalle.

 

  1. Onko Fustra-harjoittelu pelkkää kepin heiluttelua?”  Harjoittelun alkuvaiheessa painot saattavat olla melko pienet sekä kyllä, käytämme jopa pelkkää keppiä, mutta kun jumisi aukeavat ja tekniikkakasi paranee, voit olla varma, että käytämme juuri niin isoja painoja kuin se sinun tekniikkasi ja TURVALLISUUTESI huomioon ottaen on mahdollista.
  2. ”Jos väitetään että harjoitusmenetelmä sopii kaikille niin silloin se ei sovi kenellekään?” Harjoitusmenetelmä sopii kaikille sen vuoksi, että ohjaaja ohjaa sinua koko ajan tarvittaessa kädestä pitäen, tarvittaessa koskettamalla  ja huomioi koko ajan mahdolliset virheet ja korjaa ne. Harhaluulo sen sijaan on se, että kaikilla olisi samat ohjelma ja ikään kuin kopioidaan sama ohjelma kaikille niin se ei pidä paikkaansa. Minulla ei ainakaan ole kahta asiakasta, jolla olisi täysin sama ohjelma sillä jokaisella yksilöllä  omat kehityskohteensa.  Pekalla ei ole sama ohjelma kuin Paavolla sillä liikkeistä löytyy aina haastavampi vaihtoehto tai jos jonkin liikkeen helpoinkaan versio ei onnistu turvallisesti ja tehokkaasti niin sitten vaihdamme liikettä kuten kaikki ammattitaitoiset ohjaajat muuallakin.
image

Miehiltäkin onnistuu. Käytämme monesti lämmittelyyn crossaria.

3.” Mitä eroa on  tavalliseen Personal-Trainingiin?” Ei mitään, paitsi että Fustra-harjoittelussa oikea asento ja hyvä ryhti on kaiken perusta. Ohjaustyön laadun  varmistamiseksi jokainen ohjaaja päivittää   ohjauslisenssinsä joka vuosi uudestaan. Mielestäni tämä on erinomainen asia, vaikka totta kai jokaisessa ammatissa pitää ilman mitään lisenssejäkin koko ajan olla valmis päivittämään osaamistaan ja opiskelemaan uutta. Muuten jäät toisten varjoon. Jokaiselle valmennussuhteessa  olevalle asiakkaalle  kuuluvat harjoitusohjelman laadinta, lihaskunto ja liikkuvuusmittauksia, kehonkoostumuksen analysointia sekä ruokavalion laadintaa. Näiden kaikkien tarpeellisuus ja niihin käytetty aika riippuu aina siitä, mitä asiakas tarvitsee.  Olemme täällä teitä varten.

4.” Harjoittelu on todella vaikea oppia?”. Aluksi oikean hengitystekniikan kanssa voi olla haastavaa sillä oman kokemukseni mukaan ihmiset eivät juurikaan  ajattele hengitystään,  vaan varsinkin saliharjoittelussa pidättävät hengitystä. Toisaalta taas rintakehän alue on niin kireänä ettei hengitys voikaan onnistua. Suurimpana asiana pidän kuitenkin sitä, että jätät treenissäsi yleensä väliin ne sun heikot lenkit, kuten liikkuvuuden ja keskivartalon hallinnan ja ryskäät vaan menemään sykemittari hoosiannaa huutaen.

5. ”Tämä on ainoa oikea tapa harjoitella”. -Ei suinkaan, inhoan liiallista fanaattisuutta minkään asian suhteen. Rohkaisen sinua vain kokeilemaan erilaisia asioita ja harjoitusmuotoja, tavoitteenammehan on löytää ensisijaisesti liikunnan kautta sinulle hyvä olo eikä painvastoin.

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ratkaise laskutehtävä vielä ennen kommentin lähettämistä *